Wouter Bos heeft volkomen gelijk met de achterstand van de Kamer in probleemoplossend vermogen #vk #bestuurskunde #politiekproces

Kaarten in de Stadhouderskamer (Column Wouter Bos, Opinie & Politiek/de Volkskrant, 29 november)

“De manier waarop besluitvorming in de formatie traditioneel plaatsvond, liep fors achter bij wat elders in de maatschappij allang gewoon was: meer plaatjes, minder praatjes. Ook de Tweede Kamer loopt hier fors achter op de praktijk buiten het Binnenhof. In de plenaire zaal worden lange teksten voorgedragen over ingewikkelde materie terwijl één mooi schema of plaatje op  een groot scherm achter vak K een moeilijk betoog in één keer inzichtelijk kan maken.

Had ik als minister van Financiën zo de ingewikkelde alt-A-redding van ING mogen verduidelijken, dan waren er wellicht minder misverstanden geweest bij de Kamerleen over wat we precies deden. En als Martin van Rijn straks de natie de toekomst van de AWBZ moet uitleggen, gun ik hem een goede powerpoint of Prezi.”

Met deze woorden heeft Bos dus helemaal gelijk. Je hoeft een willekeurig Kamerdebat maar te volgen via Politiek24 om te weten hoe verschrikkelijk eentonig en saai het is om die ‘lange teksten’ aan te horen die worden voorgedragen over ingewikkelde materie. Ook heeft de oud-minister van Financiën gelijk met de stelling dat de alt-A-redding gemakkelijker was geweest met gebruikmaking van moderne elektronische technieken. Maar binnen de traditioneel ingestelde Tweede Kamer der Staten-Generaal is zoiets niet gebruikelijk, laat staan gemakkelijk invoerbaar.

De auteur vergeet echter te melden dat de gemiddelde tv-toeschouwer bij die reddingsoperatie destijds niet duidelijk werd uitgelegd dat die noodzakelijke reddingsoperatie wel ten koste van de belastingbetaler zou gaan en met een onverwachte en forse verhoging van de staatsschuld. En dat we ondertussen wél al gebonden waren aan de Brusselse spelregels, te weten dat de staatsschuld ondertussen wel binnen de afgesproken termijnen weggewerkt moest zijn. Door dit allemaal niet met elkaar in verband te brengen, heeft Bos kortom zelf mist geschapen, waar ons land – en ons land niet alleen – nog steeds mee worstelt. Sterker, de Kamer zelf heeft kilo’s boter op het hoofd doordat zelfs het formatiedebat van 20 september jl werd misbruikt door alle mogelijke politieke stokpaardjes – alle fracties deden hieraan mee – van stal te halen en de informateurs zelf geen seconde aan het woord te laten. Kortom, het is en blijft een zooitje daar aan het Binnenhof in Den Haag en dat zal ook nooit veranderen want inherent aan een stelsel van parlementaire democratie die geschikt is voor de 19e eeuw, maar volkomen achterhaald in de 21e eeuw. Dat zijn de feiten, en de column van Wouter Bos onderstreept dat alleen maar.

Advertisements

About dutchliberalism

Political philosopher, specialist on dutch liberalism
This entry was posted in Vrijzinnigheid and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s